Rentoutustaidot tukena terveyden ylläpitämiseen, työssä jaksamiseen, itsensä
vastuuttamiseen ja voimaantumiseen sekä parempaan stressinhallintaan
Poikkeusaikana riittävän rentouden ylläpitäminen
on entistä tärkeämpää oman jaksamisen tukena
Helsingin Rentoutusvalmentajakoulutus 27.5.-27.8.2023
Mukana nyt peräti 5 ammattitaitoista kouluttajaa toukokuusta elokuuhun

Kirjoitukseni kuvaukset ovat paljolti yksittäisiä esimerkkejä eikä niitä voi yleistää koskemaan kaikkia tilanteita. Ihmiset myös kestävät stressiä ja kokevat sen eri tavoin tai reagoivat pitkäaikaisiin paineisiin yksilöllisesti.
Rentoutuminen on luonnollista, jokaisen syntymäoikeus ja myös välttämätöntä terveydelle ja hyvinvoinnille. Rentoutumisen kouluttajana, valmentajana ja suggestoterapian ammattilaisena tiedän suuren osan asiakkaistani harmittelevan rentoutumistaitojen ruostumista. Mielikuva lapsuuden rentoutumiskyvystä on yhä muistoissa. Aikuisena rentoutustaidot suojaavat, vahvistavat sekä ylläpitävät kehon ja mielen tasapainoa.
Elämän luonne tuo kaikille aika ajoin eteen henkistä tasapainoa syöviä tilanteita. Voi tulla ongelmia parisuhteissa,
perhe-elämässä, terveydessä tai taloudessa. Työelämä voi viedä mehut ja luoda monia paineita. Itsellä saattaa olla yliodotuksia siitä, kuinka paljon kuvittelee jaksavansa. Monet ylläpitävät vuosia elämäänsä rajoittavia uskomuksia.
Antavat vanhentuneiden arvojen ja esimerkiksi aiemmilla sukupolvilla vielä toimineiden työn toimintamallien väsyttää muuttuvassa digiyhteiskunnassa itseään. Useat myös pelkäävät, jännittävät ja stressaavat sosiaalisia tilanteita, erityisesti esiintymisiä. Osa on oppinut tukahduttamaan negatiivisia tunteita sisälleen kykenemättä riittävästi purkamaan niitä. Kuten meitä ihmisiä, myös syitä paineisiin tai stressin kierteisiin on lukemattomia.
Kuuluuko tietty määrä "hyvää stressiä" elämään? Kyllä. Usein onnellisiin ja isoihin hetkiin liittyy myös stressiä,
"uusien muutosten tuomaa jännitettä". Monet tarvitsevat tietyn määrän stressiä saadakseen aikaan tuloksia työssään. Vanha viisaus kuuluu: "rentoutuminen ja stressi ovat kuin valo ja varjo, toista ei ole ilman toista."
Stressin ei kuitenkaan tarvitse ylittää rajaa, jossa se syö voimat heijastuen terveyteen ja jaksamiseen. Minkä
tavan rauhoittumiseen valitseekin stressin ja rentoutumisen välillä olisi vallittava tasapaino.
Taustoja kireyteen, stressiin ja jännityksiin riittää. Yhteistä on, että ne kuluttavat voimiamme. Liiallinen stressi voi huomaamatta jäädä ikään kuin "päälle". Palautuminen tulee haasteellisemmaksi. Lisääntyvä väsymys vähentää halua ottaa irti vapaa-ajastaan sitä, miten elämäänsä haluaisi elää . Silloin rakkaussuhteen ilotkaan eivät jaksa innostaa, kuten aiemmin. Puoliso alkaa ihmetellä entistä pienemmistä asioista äksyilevää kumppaniaan.
Kierrettä ei paranna yleistynyt somemaailman, osalla lähes obsessiomainen ja pakonomainen selailu entistä nopeimmilla ja hypnoottisilla mobiililaitteilla. Kotisohvalla suuren suggestiivisen taulu-TV:n tuijottaminen lähes rättiväsyneenä ei sekään oikeasti auta palautumaan. Näennäisesti, kuten itsensä palkitseminen herkuilla, ne
luovat elämään hetkellisiä helpotuksen keitaita. Ratkaisuna pidemmän päälle harvoin viihdekään riittää. Monet
myös vievät keskeneräisiä töitä kotiin, paikkaan, jossa pitäisi voida lataantua, rentoutua ja palautua. Tai kertaan viikossa tarkoitettu etätyöpiste siellä kotona laajentuu huomaamattaan iltatöiksi muutenkin tutussa miljöössä.
Myös pelko ja paine nykyisten työmarkkinoiden epävarmuudessa työttömäksi joutumisesta tai itse työttömyys on usein jatkuva stressinlähde. Olen valmentanut työkuntoutettavia ja tiedän, miten "rankkaa" työttömänä oleminen
työtä selvyytenä pitäneille ja siihen tottuneille on. Rentoutusmetodit toimivat silloin kuntoutumisen yhtenä osana.
Töitä omaavat pyrkivät usein rentoutumaan toimistopäivän jälkeen urheilemalla. Kunnon uimisen, kuntosalin tai lenkin jälkeen keho ja mieli tasapainottuvat. Palkintona mukavan rento ja ansaitusti hyvä olo on seurana koko loppuillan. Jos palautumis- ja rentoutumiskyky on kuitenkin pidempään häiriintynyt kuntourheilu ei enää riitä
palautumiskeinoksi. Kehosta kaiken irti ottaminen voi silloin jopa lisätä väsymystä. Tai sinne lenkille ja salille ei
lopulta jaksa edes lähteä. Usein stressin jatkuessa myös nukahtamiskyky ja unen laatu voivat alkaa heikentyä.
Pika-apuna saattaa tulla houkutus nappailla - rentoutumisen nimissä - paukkuja tai totuttautua iltaoluisiin. Naukkailu pidemmän päälle lisää ongelmia. Jos ympärillä on perhettä seuraukset heijastuvat puolison ja lastenkin elämään. Juominen on harvoin vain henkilökohtainen asia. Jotkut pakenevat netin addiktoivaan maailmaan toisten löytäessä itsensä koukuttavista rahapeleistä.
Veikkauksen pelaamoissa, joita on sadoittain, on runsaasti ongelmapelaajia "helpottamassa esimerkiksi stressin- ja
paineidenhallintaansa" uppoutuneena addiktoivaan pelimaailmaan. Osa heistä pakenee ongelmallisen tilanteen
ratkaisemista, ihmissuhde-kriisejä tai pitkittyneen stressin otetta. Veikkauksen kautta tuetaan tärkeitä kohteita
Suomessa. Silti yrityksen palvelut ja tuotteet luovat tuhansille ikäviä seurauksia. Tuin vuosia peliriippuvaisia
kursseillani suggestio- ja rentoutusharjoitteiden kautta. Tämän kokemuksen kautta väitän, että Veikkauksen
mainosten "pelaa maltilla" -sanat ovat ongelmapelaajille pelkkää sanahelinää ja yritys kyllä tietää sen.
Lopulta stressin, väsymisen ja usein myös uniongelmien kierre vaikutuksineen voi johtaa siihen, että tarvitaan tapauskohtaisesti lääkärin, päihdehuollon ja työhyvinvoinnista vastaavien tukea, jopa sairaslomaa. Ammattiapua, terapiaa ja tarvittavia lääketieteellisiä hoitoja on silloin viisasta ottaa vastaan. Hyväksyä se, ettei kaikesta tarvitse selvitä yksin. On myös helpottavaa sallia itselleen moniammatillinen auttajarinki, jos siihen vielä nykysuomessa tarjotaan mahdollisuutta.
Rentoutustaitojen oppiminen on usein hyvä mahdollisuus lisätukena toipumiseen. Esimerkiksi Vantaan A-klinikoilla niillä sitoutetaan päihdehuollon tukeen. Rentoutuminen stressinhallinnan tukena auttaa pysähtymään päivittäin. Oppii olemaan taas läsnä itselleen ja voi alkaa hahmottaa elämäänsä kokonaisvaltaisemmin. Samalla voi uudelleen
arvioida totuttujen elämäntapojensa järkevyyttä. Kaiken minkä on oppinut, siitä voi ja pystyy myös oppimaan pois.
Rentoutumiseen panostamista kannattaisi tuoda esiin riittävän ajoissa myös hyvänä ennaltaehkäisevänä metodina. Rentoutus sopii usein hienosti muun ammattituen rinnalle luonnollisena ja tutkitusti uutta jaksamista tuovana
supportiivisena tukena. Se on luonnollisimpia tapoja lähteä, yksilölliset tapauskohdat huomioiden, palauttamaan
tasapainoa. Rentoutuminen auttaa usein katkaisemaan pitkittynyttä "stressin noidakehää ja kierrettä". Ruosteista rentoutumistaitoaan oppii aktivoimaan, jos tähän on tarjolla osaavaa tukea ja toimivia metodeja.
Rentoutusmenetelmien oppiminen tarjoaa myös mahdollisuuden - tämä on todella tärkeää - ottaa enemmän omasta stressinhallinnastaan vastuuta. Samalla myös kehostaan, terveydestään ja elämästään! Kun tietoisesti koet osallisuuden tunteita ja voit itse osallistua löydät resursseja paremmin käyttöösi ja voimaannnut. Itsetuntokin
usein paranee ja aktiivisuus hyvinvointinsa ylläpitämiseen alkaa taas herätä.
Kun alkaa vastuuttaa itseään, passiivisuuden taiitsensä vähättelyn sijaan, päivittäiset rentoutukset symbolisoivat oman voiman käyttöönottoa. Olen huomannut asiakkaissani, että se myös muokkaa minäkuvaa. Herää halu arvostavampaan sisäiseen ystävyyteen, hyvyyteen ja huolenpitoon itseään kohtaan.
Massachusettsin yliopiston stressiklinikan johtaja Jon Kabat-Zinn toteaa usein: "en suostu siihen, että ihmiset heijastavat minuun asioita auttajana". Voimaannuttaessaan asiakkaitaan, hän auttaa heitä kuitenkin myös ymmärtämään, että "heidän myönteinen energiansa kuuluu heille itselleen". Sitä energiaa olisi käytettävä
tietoisesti. Vastuuttamisesta, joka tuo olemisen tasapainoa ja itseymmärrystä, voi tehdä asenteen. Näin "omaa sisäistä voimaa" ei tarvitse antaa pois. Asenne ei sulje sellaisen avun vastaanottamista, mitä tarvitaan.
Maailmasta ei löydy kahta täysin samanlaista stressiä eikä yhtä yhtä oikeaa ratkaisua tai tapaa, metodia tai tietä
rentoutua. Hyviä vaihtoehtoja on runsaasti. Rentoutumiseen perehtyneet stressinhallinnan ja rentouttamisen ammattilaiset, suggestoterapeutit, rentoutusohjaajat ja rentoutusvalmentajat tarjoavat asiakasta vastuuttavia vaihtoehtoja aktivoida sisäisiä voimavaroja ja oppia luontaisia rentoutustaitoja.
Rentoutusteemainen yksilönvalmennus stressin- ja paineiden hallintaan, jossa opetetaan rentoutumaan, kestää usein vain 1-3 kertaa. Rentoutuksen opettamisen ohessa usein hyödynnetään rentoutustilaa tavoitteellisesti muidenkin prosessien tukemiseen.
Rentoutumista opettavat rentoutusryhmät ovat yksi avain. Työpaikan ryhmissä tapaamiset ovat esimerkiksi 1 krt
viikossa harjoitteluineen 2 kk:n ajan. Tämä on tuonut omissa ryhmissäni mahdollisuuden oppia rentoutumaan niin,
että stressin- ja paineidenhallinta onnistuu paremmin ja työssä jaksaminen kasvaa. Samalla opitaan nukkumaan
paremmin. Palautteiden mukaan useissa työyhteisöissä korostunut ydintärkeä keskittymisen kykykin paranee.
Myös yoga- ja meditaatioryhmät, rentoutusteemaiset - ja retriittihenkiset henkisen kasvun matkat sekä suomalaisten rakastama samoilu luonnossa mahdollistavat erilaisia rentoutumisia. Asahi, suomalainen terveysliikuntamuoto, on "tietoisuustaitoharjoittelua, jossa idän vanhat, syvälliset periaatteet ja länsimainen lääketiede kohtaavat. Metodin avulla voi tehdä varsinaisen syväsukelluksen kehomieleensä". Sopiva
hengitystekniikka on monille väylä rentouteen. Rentoutusäänitteet opettavat nekin rentoutumista. Niitä vain
pitäisi kuunnella säännöllisesti ja riittävän kauan. Henkilökohtainen räätälöity äänite on vielä vaikuttavampi.
Rentoutuminen on helpoimpia ja tutkitusti nopeimpia tapoja vaikuttaa työssä jaksamiseen niin henkisesti kuin fyysisesti. Jos työelämässä tarjottaisiin laajemmin mahdollisuutta, työkuvasta riippuen, rentoutushetkiin kesken työpäivän, vaikutukset voisivat heijastua yksilöiden lisäksi kansantaloudellisestikin maahamme. Työelämän rentoutuskouluttajana tiedän yli 25v. kokemuksella, miten tärkeää työyhteisöille on panostaa tiimien, johdon tai henkilöstön
jaksamiseen nimenomaan säännöllisen ja riittävän rentoutumisen kautta.
Rentoutumalla säännöllisesti rentoutusmetodin avulla voi hallita paremmin paineita ja stressiä tuottavia tilanteita. Samalla saa käyttöönsä vaihtoehtoisia reagointitapoja. Rentoutuksen avulla voidaan vaikuttaa moniin kehon osiin. Esimerkiksi yleisiin niska-hartiaseudun jännityksiin sekä verenkierron paranemiseen koko kehon alueella perusterveyttä tukien. Metodeilla voidaan vaikuttaa myös henkisen jaksamisen tukemiseen. Asiakkaideni yleisin palaute, rentoutustilaa hyödyntävän valmennuksen tai terapian lisävaikutuksista, on säännöllisen rentoutumisen tuottama usen laadun parantuminen. Opittuaan ideat itsenäiseen käyttöön palautuminen suorituksista alkaa normalisoitua. Luovuus, innovaatisuus ja keskittymiskyky sekä myönteisempi yleisenergia lisääntyvät. Sisäinen tyyneys ja rauha, sama, mihin tietoisen läsnäolon ideat pyrkivät, alkavat rentoutumisen oppimisen myötä paremmin konkretisoitua.
Käyttämällä säännöllisesti esimerkiksi mielikuvarentoutusta stressiin keho ja mieli oppivat kyvyn hallita paremmin
paineita tuovia tilanteita. Harjoittelun myötä rentoutuminen käy myös helpommin. Noin 20 min. harjoituksen tarve
vähitellen jopa puolittuu. Riittävä vaikutustaso syntyy nopeammin. Oppimisen myötä kykenee myös tietoisemmin
säätelemään vireystasoaan - tilanteiden mukaan. Perustekniikka on yksinkertainen ja selkeä. Yleisimmät tutkitut
ja rentoutus- ja rauhoittumisen ideat sopivat lähes jokaiselle.
Muita säännöllisen rentoutuksen hyötyjä ovat, jotain vaikutuksista mainitakseni, elintoimintojen ja koko kehon rauhoittuminen, hermoston toiminnan tasapainottuminen, immunologisen systeemin toiminnan tehostuminen, usein verenpaineen lasku sekä tietenkin hyödyt lihaksille. Rentoutus tuo voimaa ja energiaa. Myös luonnollinen
ja aito hyvä olo henkisesti sekä fyysisesti vahvistuvat. Rentoutuminen on jo itsessään harmoniaa ja tasapainoa.
Rentoutumisen jälkeen on sosiaalisesti virkeämpi ja itsevarmempi olo. Työhönkin tulee puhtia ja uutta energiaa. Rennompana työelämän esiintymiset sujuvat helpommin. Levänneenä olo on myös yleisesti raikkaampi.
Jaksaminen, jota säännöllinen rentoutus tutkitusti vahvistaa, kasvattaa elämisen laatua kokonaisvaltaisesti.
Olen valmentanut opiskelijoita, toimistotyöläisiä, nuoria, monia ammattiryhmiä, johtajia, urheilijoita, muusikoita, näyttelijöitä jne. Rentoutusmetodien ja itsenäisen mielikuvaharjoittelun opettaminen on tärkein yhdistävä tekijä.
Etänä tehtävä yksilön rentoutus mielikuvaharjoitteineen, esimerkiksi käyttämäni zoom-palvelun avulla, onnistuu
myös hyvin. Vaikutus on yhtä hyvä kuin live-tapaamisissa, kun kummallakin on toimiva ja vakaa verkkoyhteys
sekä huolehditaan, että asiakkaalla on kotonaan rauhoitettu ympäristö ja sopiva tuoli rentoutumiseen.
Metodien säännöllinen harjoittelu tekee mestarin. Oppimisen tueksi asiakkaani saavat rentoutusopetuksesta
henkilökohtaisen rentoutusääniteen sekä oppimateriaalin. Nämä ovat osa maksuttomia lisäpalveluitani.
Samalla opitaan perusteet tavoitteellisesta mielikuvaharjoittelusta ja suggestioiden perusteista. Myös tietoinen läsnäolo on luonnollisempaa rentoutustaitojen myötä, vaikkei se sitä edellytäkään. "Tietoinen läsnäolo, löydä rauha kiireen keskellä" (Mark Williams ja Danny Penman, 2012 Basam Books) kirjan luku "herää elämään omaa elämääsi": "tietoinen läsnäolo palauttaa sinut tähän hetkeen, täyteen tietoisuuteen, uudelleen ja uudelleen - valinnan ja toiminnan vapauteen."
Valmennusten tutkitusti toimivat mindfulness-ideat ja minimeditaatiot tukevat rentoutumistaidon oppimista.
Myös osa NLP-mielikuvaideoista toimii portaina herkempään tietoiseen läsnäoloon sekä itserentoutumiseen.
Rentoutusvalmentajien vastuukouluttajana opetan ammatillisen täydennyskoulutuksen hengessä opiskelijoitani käyttämään rentoutus- ja mielikuvaohjaamista voimaannuttavasti ja terapeuttisesti. Valmis rentoutusvalmentaja käyttää rentoutustaitojaan ammatillisen viitekehyksensä, taitojensa ja taustansa puitteissa.
Kokonaisvaltaisten elämänmuutosten tai pitkäaikaisten stressin noidankehien ratkaisuksi rentoutusmetodit sopivat usein supportiiviseksi tueksi. Ne voivat olla tärkeä askel parempaan. Rentoutus on luonnollista voimaannuttamista. Se sopii myös kaikille ja sitä voi harjoittaa lähes missä ja milloin tahansa. Rentoutusten tutkittujen vaikutusten tietämättömyydestä johtuen se on osalla meistä vähätelty, unohtunut, liiankin yksinkertainen mahdollisuus
henkisen tasapainon ja fyysien hyvinvoinnin tukena.
Säännöllinen rentoutus itselleen sopivan tekniikan kautta luo kuitenkin hyvinvointia ja lisää omaa terveyttä. Rennompana olo on myös onnellisempi. Kuten meditointi, myös rentoutusideat ovat aina ainutlaatuinen ja yksilöllinen sisäinen kokemus. Ne luovat mahdollisuuden sisäisiin raikkaisiin oivalluksiin ja näkökulmiin. Rentoutumisen aikana, ongelmanluontoisilla asioilla, joihin ei ole löydetty ratkaisuja, niillä on usein tapana
asettautua kuin luonnostaan oikeisiin mittasuhteisiin. Millainen rentoutusmetodi sinulle sopisi parhaiten?
Tietoinen rentoutuminen läheisen tai vaikka lemmikin kanssa luonnon keskellä on parhainta rentoutumista.
Yksinkertaiset asiat lähellä ovat vaikuttavimpia. Siihen ei tarvita rahaa tai matkustusta. Leppoistaminen ja
tietoinen tahdin hiljentäminen avaavat elämästä nauttimisen rentouden ja aidon ilon auki.
Haluaisitko opiskella Rentoutusvalmentajaksi? Lisätiedot Helsingin SHL-koulutuksista 2023.
Seuraava Helsingin koulutus: 27.5.-27.8.2023. Valmistuneiden kokemukset tästä.
Läsnäolon voimaa ja yhteisesti luotua hyvää oloa
Kangasniemen meditaatioretriitti - tiedot piakkoin
Tyyneyttä Kaisaniemen illoissa
Läsnäoloa Helsingin Eckhart Tolle - tapahtumissa 2015-2023
Ajaton Dublin-tallenne läsnäoloon
Seikkailu Dublinissa 8.-10.9.17, 9 eri kokemusta
Eckhart Tollen näkemisestä Irlannissa.
Yksilöllistä tukea ja ohjausta vastaanotolla
NLP- ja suggestoterapiaa yli 30 vuoden kokemuksella
Rentoutuskeskeisen valmennuksen prosessi-kuvaus
Vastaanoton työskentelyn periaatteet ja ydinarvot
Valmentajana ja kouluttajana medioissa
Tavoitteellinen mielikuvaharjoittelu?
Millaista henkinen valmennus on?
Ilmaispalvelut
Maksuttoman suggestorentoutuksen tilaus MP3-latauksena
Radio-ohjelmani rentoutumis- ja läsnäolovinkit 47,16 min
Kiitosrentoutuksen YLE:n videona - ilmaismateriaalin tilaus
Pitkäaikaistyöttömien henkinen tukeminen - ota yhteyttä
Taide- ja meditaatio-projektit (2019)
Pawel Althamer - I (am) HAM-näyttely ja meditatiivinen Installaatio
Services in English 2021
Appointments also in English
The Method of Self Relaxation
My values and word view
Local Silent group Hki
På svenska
Utbilda dig till Avslappningscoach 2023
Sampsa Korhonen
Yhteystiedot: info@sampsakorhonen.fi Puhelin (09) 622 2122. Kaisaniemenkatu 1B 62, 00100 Helsinki sampsakorhonen.fi
Työelämän stressinhallinnan opettaja, NLP- ja suggestoterapeutti, Hki:n Rentoutusvalmennuksen vastuukouluttaja 2007-2023
Rentoutuminen on luonnollista, jokaisen syntymäoikeus ja myös välttämätöntä terveydelle ja hyvinvoinnille. Rentoutumisen kouluttajana, valmentajana ja suggestoterapian ammattilaisena tiedän suuren osan asiakkaistani harmittelevan rentoutumistaitojen ruostumista. Mielikuva lapsuuden rentoutumiskyvystä on yhä muistoissa. Aikuisena rentoutustaidot suojaavat, vahvistavat sekä ylläpitävät kehon ja mielen tasapainoa.
Elämän luonne tuo kaikille aika ajoin eteen henkistä tasapainoa syöviä tilanteita. Voi tulla ongelmia parisuhteissa,
perhe-elämässä, terveydessä tai taloudessa. Työelämä voi viedä mehut ja luoda monia paineita. Itsellä saattaa olla yliodotuksia siitä, kuinka paljon kuvittelee jaksavansa. Monet ylläpitävät vuosia elämäänsä rajoittavia uskomuksia.
Antavat vanhentuneiden arvojen ja esimerkiksi aiemmilla sukupolvilla vielä toimineiden työn toimintamallien väsyttää muuttuvassa digiyhteiskunnassa itseään. Useat myös pelkäävät, jännittävät ja stressaavat sosiaalisia tilanteita, erityisesti esiintymisiä. Osa on oppinut tukahduttamaan negatiivisia tunteita sisälleen kykenemättä riittävästi purkamaan niitä. Kuten meitä ihmisiä, myös syitä paineisiin tai stressin kierteisiin on lukemattomia.
Kuuluuko tietty määrä "hyvää stressiä" elämään? Kyllä. Usein onnellisiin ja isoihin hetkiin liittyy myös stressiä,
"uusien muutosten tuomaa jännitettä". Monet tarvitsevat tietyn määrän stressiä saadakseen aikaan tuloksia työssään. Vanha viisaus kuuluu: "rentoutuminen ja stressi ovat kuin valo ja varjo, toista ei ole ilman toista."
Stressin ei kuitenkaan tarvitse ylittää rajaa, jossa se syö voimat heijastuen terveyteen ja jaksamiseen. Minkä
tavan rauhoittumiseen valitseekin stressin ja rentoutumisen välillä olisi vallittava tasapaino.
Taustoja kireyteen, stressiin ja jännityksiin riittää. Yhteistä on, että ne kuluttavat voimiamme. Liiallinen stressi voi huomaamatta jäädä ikään kuin "päälle". Palautuminen tulee haasteellisemmaksi. Lisääntyvä väsymys vähentää halua ottaa irti vapaa-ajastaan sitä, miten elämäänsä haluaisi elää . Silloin rakkaussuhteen ilotkaan eivät jaksa innostaa, kuten aiemmin. Puoliso alkaa ihmetellä entistä pienemmistä asioista äksyilevää kumppaniaan.
Kierrettä ei paranna yleistynyt somemaailman, osalla lähes obsessiomainen ja pakonomainen selailu entistä nopeimmilla ja hypnoottisilla mobiililaitteilla. Kotisohvalla suuren suggestiivisen taulu-TV:n tuijottaminen lähes rättiväsyneenä ei sekään oikeasti auta palautumaan. Näennäisesti, kuten itsensä palkitseminen herkuilla, ne
luovat elämään hetkellisiä helpotuksen keitaita. Ratkaisuna pidemmän päälle harvoin viihdekään riittää. Monet
myös vievät keskeneräisiä töitä kotiin, paikkaan, jossa pitäisi voida lataantua, rentoutua ja palautua. Tai kertaan viikossa tarkoitettu etätyöpiste siellä kotona laajentuu huomaamattaan iltatöiksi muutenkin tutussa miljöössä.
Myös pelko ja paine nykyisten työmarkkinoiden epävarmuudessa työttömäksi joutumisesta tai itse työttömyys on usein jatkuva stressinlähde. Olen valmentanut työkuntoutettavia ja tiedän, miten "rankkaa" työttömänä oleminen
työtä selvyytenä pitäneille ja siihen tottuneille on. Rentoutusmetodit toimivat silloin kuntoutumisen yhtenä osana.
Töitä omaavat pyrkivät usein rentoutumaan toimistopäivän jälkeen urheilemalla. Kunnon uimisen, kuntosalin tai lenkin jälkeen keho ja mieli tasapainottuvat. Palkintona mukavan rento ja ansaitusti hyvä olo on seurana koko loppuillan. Jos palautumis- ja rentoutumiskyky on kuitenkin pidempään häiriintynyt kuntourheilu ei enää riitä
palautumiskeinoksi. Kehosta kaiken irti ottaminen voi silloin jopa lisätä väsymystä. Tai sinne lenkille ja salille ei
lopulta jaksa edes lähteä. Usein stressin jatkuessa myös nukahtamiskyky ja unen laatu voivat alkaa heikentyä.
Pika-apuna saattaa tulla houkutus nappailla - rentoutumisen nimissä - paukkuja tai totuttautua iltaoluisiin. Naukkailu pidemmän päälle lisää ongelmia. Jos ympärillä on perhettä seuraukset heijastuvat puolison ja lastenkin elämään. Juominen on harvoin vain henkilökohtainen asia. Jotkut pakenevat netin addiktoivaan maailmaan toisten löytäessä itsensä koukuttavista rahapeleistä.
Veikkauksen pelaamoissa, joita on sadoittain, on runsaasti ongelmapelaajia "helpottamassa esimerkiksi stressin- ja
paineidenhallintaansa" uppoutuneena addiktoivaan pelimaailmaan. Osa heistä pakenee ongelmallisen tilanteen
ratkaisemista, ihmissuhde-kriisejä tai pitkittyneen stressin otetta. Veikkauksen kautta tuetaan tärkeitä kohteita
Suomessa. Silti yrityksen palvelut ja tuotteet luovat tuhansille ikäviä seurauksia. Tuin vuosia peliriippuvaisia
kursseillani suggestio- ja rentoutusharjoitteiden kautta. Tämän kokemuksen kautta väitän, että Veikkauksen
mainosten "pelaa maltilla" -sanat ovat ongelmapelaajille pelkkää sanahelinää ja yritys kyllä tietää sen.
Lopulta stressin, väsymisen ja usein myös uniongelmien kierre vaikutuksineen voi johtaa siihen, että tarvitaan tapauskohtaisesti lääkärin, päihdehuollon ja työhyvinvoinnista vastaavien tukea, jopa sairaslomaa. Ammattiapua, terapiaa ja tarvittavia lääketieteellisiä hoitoja on silloin viisasta ottaa vastaan. Hyväksyä se, ettei kaikesta tarvitse selvitä yksin. On myös helpottavaa sallia itselleen moniammatillinen auttajarinki, jos siihen vielä nykysuomessa tarjotaan mahdollisuutta.
Rentoutustaitojen oppiminen on usein hyvä mahdollisuus lisätukena toipumiseen. Esimerkiksi Vantaan A-klinikoilla niillä sitoutetaan päihdehuollon tukeen. Rentoutuminen stressinhallinnan tukena auttaa pysähtymään päivittäin. Oppii olemaan taas läsnä itselleen ja voi alkaa hahmottaa elämäänsä kokonaisvaltaisemmin. Samalla voi uudelleen
arvioida totuttujen elämäntapojensa järkevyyttä. Kaiken minkä on oppinut, siitä voi ja pystyy myös oppimaan pois.
Rentoutumiseen panostamista kannattaisi tuoda esiin riittävän ajoissa myös hyvänä ennaltaehkäisevänä metodina. Rentoutus sopii usein hienosti muun ammattituen rinnalle luonnollisena ja tutkitusti uutta jaksamista tuovana
supportiivisena tukena. Se on luonnollisimpia tapoja lähteä, yksilölliset tapauskohdat huomioiden, palauttamaan
tasapainoa. Rentoutuminen auttaa usein katkaisemaan pitkittynyttä "stressin noidakehää ja kierrettä". Ruosteista rentoutumistaitoaan oppii aktivoimaan, jos tähän on tarjolla osaavaa tukea ja toimivia metodeja.
Rentoutusmenetelmien oppiminen tarjoaa myös mahdollisuuden - tämä on todella tärkeää - ottaa enemmän omasta stressinhallinnastaan vastuuta. Samalla myös kehostaan, terveydestään ja elämästään! Kun tietoisesti koet osallisuuden tunteita ja voit itse osallistua löydät resursseja paremmin käyttöösi ja voimaannnut. Itsetuntokin
usein paranee ja aktiivisuus hyvinvointinsa ylläpitämiseen alkaa taas herätä.
Kun alkaa vastuuttaa itseään, passiivisuuden taiitsensä vähättelyn sijaan, päivittäiset rentoutukset symbolisoivat oman voiman käyttöönottoa. Olen huomannut asiakkaissani, että se myös muokkaa minäkuvaa. Herää halu arvostavampaan sisäiseen ystävyyteen, hyvyyteen ja huolenpitoon itseään kohtaan.
Massachusettsin yliopiston stressiklinikan johtaja Jon Kabat-Zinn toteaa usein: "en suostu siihen, että ihmiset heijastavat minuun asioita auttajana". Voimaannuttaessaan asiakkaitaan, hän auttaa heitä kuitenkin myös ymmärtämään, että "heidän myönteinen energiansa kuuluu heille itselleen". Sitä energiaa olisi käytettävä
tietoisesti. Vastuuttamisesta, joka tuo olemisen tasapainoa ja itseymmärrystä, voi tehdä asenteen. Näin "omaa sisäistä voimaa" ei tarvitse antaa pois. Asenne ei sulje sellaisen avun vastaanottamista, mitä tarvitaan.
Maailmasta ei löydy kahta täysin samanlaista stressiä eikä yhtä yhtä oikeaa ratkaisua tai tapaa, metodia tai tietä
rentoutua. Hyviä vaihtoehtoja on runsaasti. Rentoutumiseen perehtyneet stressinhallinnan ja rentouttamisen ammattilaiset, suggestoterapeutit, rentoutusohjaajat ja rentoutusvalmentajat tarjoavat asiakasta vastuuttavia vaihtoehtoja aktivoida sisäisiä voimavaroja ja oppia luontaisia rentoutustaitoja.
Rentoutusteemainen yksilönvalmennus stressin- ja paineiden hallintaan, jossa opetetaan rentoutumaan, kestää usein vain 1-3 kertaa. Rentoutuksen opettamisen ohessa usein hyödynnetään rentoutustilaa tavoitteellisesti muidenkin prosessien tukemiseen.
Rentoutumista opettavat rentoutusryhmät ovat yksi avain. Työpaikan ryhmissä tapaamiset ovat esimerkiksi 1 krt
viikossa harjoitteluineen 2 kk:n ajan. Tämä on tuonut omissa ryhmissäni mahdollisuuden oppia rentoutumaan niin,
että stressin- ja paineidenhallinta onnistuu paremmin ja työssä jaksaminen kasvaa. Samalla opitaan nukkumaan
paremmin. Palautteiden mukaan useissa työyhteisöissä korostunut ydintärkeä keskittymisen kykykin paranee.
Myös yoga- ja meditaatioryhmät, rentoutusteemaiset - ja retriittihenkiset henkisen kasvun matkat sekä suomalaisten rakastama samoilu luonnossa mahdollistavat erilaisia rentoutumisia. Asahi, suomalainen terveysliikuntamuoto, on "tietoisuustaitoharjoittelua, jossa idän vanhat, syvälliset periaatteet ja länsimainen lääketiede kohtaavat. Metodin avulla voi tehdä varsinaisen syväsukelluksen kehomieleensä". Sopiva
hengitystekniikka on monille väylä rentouteen. Rentoutusäänitteet opettavat nekin rentoutumista. Niitä vain
pitäisi kuunnella säännöllisesti ja riittävän kauan. Henkilökohtainen räätälöity äänite on vielä vaikuttavampi.
Rentoutuminen on helpoimpia ja tutkitusti nopeimpia tapoja vaikuttaa työssä jaksamiseen niin henkisesti kuin fyysisesti. Jos työelämässä tarjottaisiin laajemmin mahdollisuutta, työkuvasta riippuen, rentoutushetkiin kesken työpäivän, vaikutukset voisivat heijastua yksilöiden lisäksi kansantaloudellisestikin maahamme. Työelämän rentoutuskouluttajana tiedän yli 25v. kokemuksella, miten tärkeää työyhteisöille on panostaa tiimien, johdon tai henkilöstön
jaksamiseen nimenomaan säännöllisen ja riittävän rentoutumisen kautta.
Rentoutumalla säännöllisesti rentoutusmetodin avulla voi hallita paremmin paineita ja stressiä tuottavia tilanteita. Samalla saa käyttöönsä vaihtoehtoisia reagointitapoja. Rentoutuksen avulla voidaan vaikuttaa moniin kehon osiin. Esimerkiksi yleisiin niska-hartiaseudun jännityksiin sekä verenkierron paranemiseen koko kehon alueella perusterveyttä tukien. Metodeilla voidaan vaikuttaa myös henkisen jaksamisen tukemiseen. Asiakkaideni yleisin palaute, rentoutustilaa hyödyntävän valmennuksen tai terapian lisävaikutuksista, on säännöllisen rentoutumisen tuottama usen laadun parantuminen. Opittuaan ideat itsenäiseen käyttöön palautuminen suorituksista alkaa normalisoitua. Luovuus, innovaatisuus ja keskittymiskyky sekä myönteisempi yleisenergia lisääntyvät. Sisäinen tyyneys ja rauha, sama, mihin tietoisen läsnäolon ideat pyrkivät, alkavat rentoutumisen oppimisen myötä paremmin konkretisoitua.
Käyttämällä säännöllisesti esimerkiksi mielikuvarentoutusta stressiin keho ja mieli oppivat kyvyn hallita paremmin
paineita tuovia tilanteita. Harjoittelun myötä rentoutuminen käy myös helpommin. Noin 20 min. harjoituksen tarve
vähitellen jopa puolittuu. Riittävä vaikutustaso syntyy nopeammin. Oppimisen myötä kykenee myös tietoisemmin
säätelemään vireystasoaan - tilanteiden mukaan. Perustekniikka on yksinkertainen ja selkeä. Yleisimmät tutkitut
ja rentoutus- ja rauhoittumisen ideat sopivat lähes jokaiselle.
Muita säännöllisen rentoutuksen hyötyjä ovat, jotain vaikutuksista mainitakseni, elintoimintojen ja koko kehon rauhoittuminen, hermoston toiminnan tasapainottuminen, immunologisen systeemin toiminnan tehostuminen, usein verenpaineen lasku sekä tietenkin hyödyt lihaksille. Rentoutus tuo voimaa ja energiaa. Myös luonnollinen
ja aito hyvä olo henkisesti sekä fyysisesti vahvistuvat. Rentoutuminen on jo itsessään harmoniaa ja tasapainoa.
Rentoutumisen jälkeen on sosiaalisesti virkeämpi ja itsevarmempi olo. Työhönkin tulee puhtia ja uutta energiaa. Rennompana työelämän esiintymiset sujuvat helpommin. Levänneenä olo on myös yleisesti raikkaampi.
Jaksaminen, jota säännöllinen rentoutus tutkitusti vahvistaa, kasvattaa elämisen laatua kokonaisvaltaisesti.
Olen valmentanut opiskelijoita, toimistotyöläisiä, nuoria, monia ammattiryhmiä, johtajia, urheilijoita, muusikoita, näyttelijöitä jne. Rentoutusmetodien ja itsenäisen mielikuvaharjoittelun opettaminen on tärkein yhdistävä tekijä.
Etänä tehtävä yksilön rentoutus mielikuvaharjoitteineen, esimerkiksi käyttämäni zoom-palvelun avulla, onnistuu
myös hyvin. Vaikutus on yhtä hyvä kuin live-tapaamisissa, kun kummallakin on toimiva ja vakaa verkkoyhteys
sekä huolehditaan, että asiakkaalla on kotonaan rauhoitettu ympäristö ja sopiva tuoli rentoutumiseen.
Metodien säännöllinen harjoittelu tekee mestarin. Oppimisen tueksi asiakkaani saavat rentoutusopetuksesta
henkilökohtaisen rentoutusääniteen sekä oppimateriaalin. Nämä ovat osa maksuttomia lisäpalveluitani.
Samalla opitaan perusteet tavoitteellisesta mielikuvaharjoittelusta ja suggestioiden perusteista. Myös tietoinen läsnäolo on luonnollisempaa rentoutustaitojen myötä, vaikkei se sitä edellytäkään. "Tietoinen läsnäolo, löydä rauha kiireen keskellä" (Mark Williams ja Danny Penman, 2012 Basam Books) kirjan luku "herää elämään omaa elämääsi": "tietoinen läsnäolo palauttaa sinut tähän hetkeen, täyteen tietoisuuteen, uudelleen ja uudelleen - valinnan ja toiminnan vapauteen."
Valmennusten tutkitusti toimivat mindfulness-ideat ja minimeditaatiot tukevat rentoutumistaidon oppimista.
Myös osa NLP-mielikuvaideoista toimii portaina herkempään tietoiseen läsnäoloon sekä itserentoutumiseen.
Rentoutusvalmentajien vastuukouluttajana opetan ammatillisen täydennyskoulutuksen hengessä opiskelijoitani käyttämään rentoutus- ja mielikuvaohjaamista voimaannuttavasti ja terapeuttisesti. Valmis rentoutusvalmentaja käyttää rentoutustaitojaan ammatillisen viitekehyksensä, taitojensa ja taustansa puitteissa.
Kokonaisvaltaisten elämänmuutosten tai pitkäaikaisten stressin noidankehien ratkaisuksi rentoutusmetodit sopivat usein supportiiviseksi tueksi. Ne voivat olla tärkeä askel parempaan. Rentoutus on luonnollista voimaannuttamista. Se sopii myös kaikille ja sitä voi harjoittaa lähes missä ja milloin tahansa. Rentoutusten tutkittujen vaikutusten tietämättömyydestä johtuen se on osalla meistä vähätelty, unohtunut, liiankin yksinkertainen mahdollisuus
henkisen tasapainon ja fyysien hyvinvoinnin tukena.
Säännöllinen rentoutus itselleen sopivan tekniikan kautta luo kuitenkin hyvinvointia ja lisää omaa terveyttä. Rennompana olo on myös onnellisempi. Kuten meditointi, myös rentoutusideat ovat aina ainutlaatuinen ja yksilöllinen sisäinen kokemus. Ne luovat mahdollisuuden sisäisiin raikkaisiin oivalluksiin ja näkökulmiin. Rentoutumisen aikana, ongelmanluontoisilla asioilla, joihin ei ole löydetty ratkaisuja, niillä on usein tapana
asettautua kuin luonnostaan oikeisiin mittasuhteisiin. Millainen rentoutusmetodi sinulle sopisi parhaiten?
Tietoinen rentoutuminen läheisen tai vaikka lemmikin kanssa luonnon keskellä on parhainta rentoutumista.
Yksinkertaiset asiat lähellä ovat vaikuttavimpia. Siihen ei tarvita rahaa tai matkustusta. Leppoistaminen ja
tietoinen tahdin hiljentäminen avaavat elämästä nauttimisen rentouden ja aidon ilon auki.
Haluaisitko opiskella Rentoutusvalmentajaksi? Lisätiedot Helsingin SHL-koulutuksista 2023.
Seuraava Helsingin koulutus: 27.5.-27.8.2023. Valmistuneiden kokemukset tästä.
Läsnäolon voimaa ja yhteisesti luotua hyvää oloa
Kangasniemen meditaatioretriitti - tiedot piakkoin
Tyyneyttä Kaisaniemen illoissa
Läsnäoloa Helsingin Eckhart Tolle - tapahtumissa 2015-2023
Ajaton Dublin-tallenne läsnäoloon
Seikkailu Dublinissa 8.-10.9.17, 9 eri kokemusta
Eckhart Tollen näkemisestä Irlannissa.
Yksilöllistä tukea ja ohjausta vastaanotolla
NLP- ja suggestoterapiaa yli 30 vuoden kokemuksella
Rentoutuskeskeisen valmennuksen prosessi-kuvaus
Vastaanoton työskentelyn periaatteet ja ydinarvot
Valmentajana ja kouluttajana medioissa
Tavoitteellinen mielikuvaharjoittelu?
Millaista henkinen valmennus on?
Ilmaispalvelut
Maksuttoman suggestorentoutuksen tilaus MP3-latauksena
Radio-ohjelmani rentoutumis- ja läsnäolovinkit 47,16 min
Kiitosrentoutuksen YLE:n videona - ilmaismateriaalin tilaus
Pitkäaikaistyöttömien henkinen tukeminen - ota yhteyttä
Taide- ja meditaatio-projektit (2019)
Pawel Althamer - I (am) HAM-näyttely ja meditatiivinen Installaatio
Services in English 2021
Appointments also in English
The Method of Self Relaxation
My values and word view
Local Silent group Hki
På svenska
Utbilda dig till Avslappningscoach 2023
Sampsa Korhonen
Yhteystiedot: info@sampsakorhonen.fi Puhelin (09) 622 2122. Kaisaniemenkatu 1B 62, 00100 Helsinki sampsakorhonen.fi
Työelämän stressinhallinnan opettaja, NLP- ja suggestoterapeutti, Hki:n Rentoutusvalmennuksen vastuukouluttaja 2007-2023
"The fire is the main comfort of the camp whether in summer or winter"
- Henry David Thoreau
- Henry David Thoreau